top of page
תמונת הסופר/תתו יסקין

כישלון או פתרון? איך מילה אחת משנה את נקודת המבט !

עודכן: 15 בפבר׳ 2021

בתור ילדה, מאוד אהבתי ליצור, לרקוד, להצחיק, לשיר וכל מה שמאפשר לי לבטא ולהתבטא, לא היה לי מושג אם זה ביטוי של עולמי הפנימי או החיצוני אבל בוודאות ידעתי שהתחושות הנלוות היו תחושות טובות של שחרור, הנאה, הצלחה וחיבור, אשר לאורך השנים גרמו לי להבין שהיצירה על כל צורותיה היא חלק בלתי נפרד ממני, מחיי היומיום שלי ומהעסק שלי.

"...אבל אני בכלל לא יצירתי, איך אצליח…"?


יצירתיות, הנה תכונה, מולדת ואוניברסלית, אך גם משהו שניתן לפתח ולעודד.

נעמה שמש פסיכולוגית קלינית ופסיכותרפיסטית לילדים ומבוגרים: "קיימת נטייה לקשר בין יצירתיות לתחומי האומנות השונים, כאשר בפועל היא רלוונטית לכלל התחומים כולל מדע וחשבון".


יצירתיות אינה חייבת לקבל הבעה בשיר/ ציור / ריקוד, רוב האנשים מפתחים במוחם רעיונות רבים ומגוונים, פטנטים שונים ורק מעט מאוד יוצרים מזה משהו מעשי.

כולנו יצירתיים, כל אחד בתחומו.

אני אישית מאוד אוהבת לגרום לילדים במופעים שלי להביע את עצמם- דרך הגוף, דרך הקול ודרך הדוגמה האישית שאני נותנת עת שאני על הבמה, כאשר אני מרגישה משוחררת וללא כל מבוכה מפרצופים מעוותים והשתטות בטוב טעם, המסר שמועבר הוא, חופש ביטוי.

כולנו יודעים ומנוסים במתיחת הגבולות,גם כבוגרים וגם בעבר, בתור ילדים. יש ילדים שניסו לטפס גבוהה ויש ילדים שהתאמנו ממש ממש על עמידת ידיים עד שהצליחו, יש ילדים מבשלים ויש ילדים ממש טובים בקליעה לסל.

ואתם בטח שואלים את עצמכם איך קשורה יצירתיות לזה? אז הרי היא התשובה, ילד בן 5 אשר רוצה לטפס על מתקן שעשועים, יעשה זאת, אין לו כמעט שום חשש או ספק לגבי יכולתו, הוא רוצה להגיע למטרה והוא יעשה הכל כדי להגיע, גם אם זה אומר לנסות וליפול, גם אם זה אומר לבקש סולם גנבים מחבר וגם אם זה אומר לקרוא לאבא שירים אותו. הוא מנסה וחושב כל הזמן על דרך אפשרית להשיג את המטרה שלו. לרוב - הוא משיג. כשאנחנו גדלים, זה הופך להיות טיפה יותר קשה, לא נעים לנו לחוות כישלון, מתחיל להיות לנו ספק בעצמנו ביכולתנו וכמו כולם, אנחנו מושפעים מהסביבה. אבל אם לרגע נעצור, נבין שהפתרונות הם בעצם היצירה, ועל כן, כולנו יצירתיים! אנחנו יצירתיים במוח, בגוף, במילים שאנחנו בוחרים, אם נרצה או לא נרצה, כמובן שהמידה בה נפתח את יצירתיותנו תשפיע מאוד על מידת היצירתיות שלנו, אל מול עצמנו בלבד. נוכל לחזק את שרירי היצירה שלנו, ככל שנעשה זאת מוקדם יותר, עם הילדים, בגיל צעיר ונלמד אותם מספר אפשרויות לכל בעיה או דרך. לאט לאט להחדיר בילדים אלו מסר חיובי של מציאת פתרונות יצירתיים למגוון רחב של תחומים, מה שבאופן מפתיע שמהווה פתרון מאוד יצירתי לעידוד תחושת המסוגלות של הילד ולמזעור תחושת הכישלון אצל הילדים שלנו בעתיד. עידוד מציאת פתרונות רבים למכשול אחד שנחווה מהווה עידוד דרך החשיבה היצירתית. החלפת המילה "לא מצליח" ל "דרך יצירתית אחרת" בשילוב עם רצון ומוטיבציה לפתרון, מביאה לתחושות הצלחה רק מעצם העלאת הרעיון. בעזרת התמדה ( שגם היא בפני עצמה תכונה מאוד חשובה ובהמשך אדבר גם עליה), נגרום לכך שהילדים שלנו כבר לא יראו זאת ככישלון,הם יראו ויחוו זאת כדרך מסוימת אחת וימשיכו לנסות ולחפש את הדרך הבאה, דרך אחרת, דרך היצירה.

אף פעם אין דרך אחד, יש המון דרכים ליצור, המון דרכים לפתור בעיות, לעבור מכשול, ולהביע, וכאן אני נכנסת, בתור אחת שחייה יצירות, חיה את המחול והמוזיקה בדם ובנשמה ושומרת על כושר יצירה באופן מתמיד ועקבי, חייבת להגיד שאני מזהירה אתכם- זה כיף, ממלא ומספק ולא תרצו כנראה להפסיק .

אני מזמינה אתכם להכניס את היצירתיות יותר חזק לחייכם ולחיי ילדיכם, מזמינה אתכם ליצור בדברים הקטנים וגם ליצור בדברים הגדולים.

ליצור במילים, ליצור במעשים וליצור עם הילדים.

יצירה יכולה להתבטא בשיעור מחול, היא יכולה להתבטא במעשה טוב למען אחר, היא יכולה להיות רק הסתכלות על עננים ומציאת דמויות בהם , היא יכולה להיות סידור של ארון , ציורים על החלון באוטו בדרך הביתה ביום חורפי ועוד ועוד ועוד!

כדי לגרום לכל זה להיות כיף ולא מתיש, בחרו לכם את הדרך היצירתית הנוחה שלכם לקיים את היצירה, זה לא חייב לעלות הרבה כסף ולא צריך להפוך עולמות, אני בטוחה בזה.


ההצעה שלי:

  1. חשבו על יצירה שאתם רוצים להתנסות בה אך בטוחים שזה בלתי אפשרי שתצליחו. (ממליצה "לתפוס" את המחשבה הראשונה שעולה ולרשום אותה מיד)

  2. חשבו ובחרו יצירה שאתם מאוד רוצים להתנסות בה או שהתנסיתם בה בעבר ואתם תשמחו להתנסות בה שוב.

  3. התחילו מאחת האפשרויות שרשמתם לעיל, איזו שאתם הכי הכי רוצים, בלי לחשוב יותר מדי! תפסו את התשובה שהאינטואיציה שלכם מספקת לכם בשניה הראשונה, במחשבה הראשונה, תתחילו, פשוט תתחילו ותזרמו. במידה וחסר לכם אביזר או כל דבר אחר כדי להשלים את היצירה, תנסו למצוא לזה פתרון יצירתי, עצם החשיבה על פתרון וחיפוש אחר חומר חלופי ליצירתנו, היא זאת אשר גורמת לנו להפעיל את החוש היצירתי שלנו לעומק ולפתחו.


חשוב מאוד! מותר להפסיק מתי שרוצים, אין כאן חוקים, אנחנו בוחרים מתי לסיים את היצירה, גם אם היצירה מנקודת מבט שלכם- לא הושלמה, והחלטתם לעצור, זה לגמרי בסדר, המטרה היא לא להגיע לשלמות ולתוצאה, המטרה היא היצירה עצמה.

יצרת = ברכה. אל תשפטו את יצירתכם, אל תדאגו לביקורות, זה בכלל לא רלוונטי, יש הרי עולם שלם של דעות. כתבו לי ושתפו אותי

מצרפת כאן דוגמה לעציץ שהכנתי מבטון, ביום בהיר אחד, זה היה הניסיון הראשון שלי, מאוד נהניתי ליצור ואפילו יצא מקסים, לדעתי (:. כתבו לי !



44 צפיות0 תגובות

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page